Jak naostrzyć nóż? (Filmik)

Jak naostrzyć nóż - Ostrzenie noża na kamieniu

Noże towarzyszą nam praktycznie wszędzie od setek lat. Mamy je w kuchni, na biwaku, często w pracy. Oczywistym jest, że lepiej się używa noża, gdy jest ostry. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedzieć jak naostrzyć nóż.

Co to jest osełka?

Osełka, czy inaczej ostrzałka to narzędzie to ostrzenia noży. Działa ona w taki sam sposób jak papier ścierny. Jest wykonana z twardego materiału, np. z kamienia lub ceramiki. Materiał ten ma strukturę ziarnistą. Im wyższa gradacja (tzn. im mniejsze i gęstsze są ziarna), tym bardziej można naostrzyć nóż. Profesjonalne ostrzałki wzbogacane są o okruchy diamentu, który ze względu na wysoką twardość doskonale szlifuje krawędź tnącą noża.

Jak naostrzyć nóż - Nóż i osełka kamienna

Rodzaje ostrzałek

Różne są typy ostrzałek. Znamy takie kuchenne, opakowane w kawał plastiku, który wymusza właściwą technikę ostrzenia. Są też profesjonalne ostrzałki złożone z prętów kamienia ściernego ustawionych pod odpowiednim kątem, tak aby nóż był naostrzony precyzyjnie. Najbardziej powszechne są prostokątne lub owalne osełki z kamienia o różnych gradacjach dostępne w sklepach budowlanych.

Jak naostrzyć nóż - Złota zasada

Ostrzenie

Aby naostrzyć nóż, musimy pocierać w odpowiedni sposób krawędź tnącą noża o powierzchnię osełki. Duże znaczenie ma tu wykonywany ruch i kąt ostrzenia. Różne rodzaje noży ostrzy się pod różnymi kątami. Noże o małej grubości ostrzy się pod mniejszym kątem, a duże pod większym. Wynika to z rodzaju prac, do jakich nóż został stworzony. Duże noże są cięższe i czasem przeznaczone do rąbania (np. maczety). Przez to ich krawędź tnąca jest profilowana pod większym kątem, co zapobiega wyszczerbianiu się ostrza.  Kiedy ostrze jest mocno zniszczone wybieramy osełkę o niskiej gradacji np. 300, a później stopniowo przechodzimy do wyższych gradacji.

Jak naostrzyć nóż - Właściwy kąt ostrzenia

Technika

Przeciętnie noże „survivalowe” czy też „terenowe” powinno się ostrzyć pod kątem 25-28 stopni (przynajmniej tak podają producenci i mądrzy ludzie z internetu). Jednak ostrząc nóż ręcznie ciężko jest ustalić dokładny kąt ostrzenia. Nie jest to powód do płaczu. Musimy po prostu wyczuć ostrze i po kilku kilku próbach będziemy wiedzieć, co naszemu nożowi sprawia największą przyjemność 😀 Najlepiej położyć osełkę w poziomie tak, aby się nie przemieszczała i chwycić nóż oburącz. To nam zapewni utrzymanie stałego kąta. Ruch powinien być płynny a docisk niewielki. Chcemy tylko wyszlifować ostrze. Na każdą stronę wykonujemy taką samą ilość ruchów.

Porady

1. Przed ostrzeniem warto wypłukać osełkę pod bieżącą wodą, aby zmyć zalegające na niej drobinki stali z poprzedniego ostrzenia.

2. W trakcie ostrzenia można obracać osełkę w poziomie o 180 stopni. Wówczas będzie się ona ścierać równomiernie.

3. Aby osełka spełniała swoją rolę, jej powierzchnia powinna być równa. Przy długim użytkowaniu może utworzyć się w niej zagłębienie na skutek tarcia. Jak wyczujesz, że ostrzy się gorzej, wyszlifuj ją albo wymień na nową.

Chcesz otrzmywać informacje o nowych wpisach i dodatkowych materiałach tylko dla Subskrybentów?

Nie przegap kolejnych artykułów!
Zapisz się na newsletter


Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kuba
Kuba
2 lat temu

Dzięki za super poradnik! Zawsze gdy próbowałem naostrzyć nóż nie wychodziło mi. Dzięki Twojemu artykułowi nareszcie mi się udało.